• Samen zorgen voor goede waterkwaliteit in het Gooi

Benutten

Door centrale regie op de kwaliteit van het diepe grondwater kunnen ontwikkelingen van de boven- en ondergrond weer worden opgestart. Hierdoor wordt de grond in het gebied beter benut.
 
De locaties met diepe grondwaterverontreinigingen worden door afkoop van de saneringsverplichting en het verleggen van de aansprakelijkheid weer aantrekkelijk voor bijvoorbeeld verkoop en ruimtelijke ontwikkelingen. 

Ook kan energie uit de bodem worden gewonnen door een systeem van warmte- en koudeopslag (WKO). Hierbij wordt gebruik gemaakt van opslag van warm of koud water. In de grond en in de diepte behoudt het water dezelfde temperatuur. In de zomer kan warm water worden opgeslagen en koud water gebruikt worden. In de winter is dit omgekeerd. Omdat het gebruik van een WKO kan leiden tot horizontale of verticale verspreiding van verontreinigingen, is dit alleen mogelijk door constante monitoring. Doordat dit met grondwaterbeheer in het Gooi (GBG) goed geregeld is, is deze vorm van energiewinning eenvoudig mogelijk te maken en wordt ook de ondergrond beter benut. 

Relevante informatie

Bekijk ook andere pagina's en artikelen die gerelateerd zijn aan Benutten.